شرایط کار و درآمد کارگران ساده در ایران و خارج از کشور
تعیین حقوق کارگر ساده یکی از جنجالیترین موضوعات اخبار اقتصادی در پایان سال است. بیشتر کارگران ساده، دستمزدی معادل حداقل حقوق دریافت میکنند که به آن پایه حقوق یا پایه وزارت کار میگویند. کارفرمایان بنابر قانون کار نمیتوانند مبلغی کمتر از حداقل دستمزد به کارکنان خود بدهند. معمولا حداقل دستمزد برای رفع فقر و جلوگیری از نابرابری بیشتر معین میشود.
با اینحال شرایط کلان اقتصادی نیز بر روی تعیین حقوق کارگر ساده تاثیر دارند. به عنوان مثال، تورمهای سنگین در بلندمدت موجب کاهش ارزش حقوق میشوند و رکود اقتصادی نیز تاثیر بسزایی در کاهش توانایی پرداخت حقوق توسط بنگاههای اقتصادی دارند. برخی از اقتصاددانها معتقدند که افزایش بیش از حد حداقل حقوق، منجر به تعطیلی کسبوکارهای کوچک میشود. در این مقاله قصد داریم تا با شرایط کار و درآمد کارگران ساده در ایران و خارج از کشور آشنا شویم.
درباره حقوق کارگر ساده در ایران
همانطور که اشاره شد در اکثر مواقع پایه حقوق کارگر ساده با حداقل دستمزد برابر است؛ در ایران تعیین حداقل دستمزد توسط شورای عالی کار صورت میگیرد. این شورا سه رکن دارد و در آن نمایندگان تشکلهای کارگری، نمایندگان کارفرمایان و دولت حضور دارند و پس از مذاکرات حداقل دستمزد را تعیین میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره حقوق کارگر ساده و مقایسه درآمد کارگران در ایران و خارج از کشور به آدرس https://karbord.io/jobs/worker مراجعه نمایید.
بسیاری معتقدند که تعیین حداقل دستمزد متناسب با خط فقر و میزان تورم نیست به همین منظور علاوه بر پایه حقوق، بنهایی تحت عنوان حق مسکن، حق اولاد و بن خرید کارگری به دستمزد کارگران اضافه میشود. مطابق جدول حقوق منتشر شده توسط وزارت کار، حداقل حقوق 8 ساعت قانون کار (معادل یک روز کاری) در سال 1402، حدود 176 هزار تومان بوده است. حداقل دریافتی ماهانه کارگران مجرد و بدون سابقه کار در سال 1403 نیز به ۸،۶۵۵،۹۳۹ افزایش خواهد یافت.
تاثیر سابقه کاری در حقوق
عموما حقوق کارگر ساده در ایران رقم پایینی است و نمیتواند نیازهای مالی کارگران را برطرف کند. به همین خاطر قانونگذاران حقی تحت عنوان پایه سنوات را در نظر گرفتهاند. به عنوان نمونه حقوق کارگر با 15 سال سابقه با حقوق کارگری بدون سابقه کاری در شرکتی یکسان، مساوی نیست. به ازای هر سالی که در یک شرکت کار کنید، رقمی به عنوان پایه سنوات به حقوقتان اضافه میشود. البته باید توجه داشته باشید که شرط بهرهمندی از پایه سنوات، داشتن حداقل یک سال سابقه کار در همان شرکت است.
مهاجرت کارگران ساده به کشورهای دیگر
با تشدید تورم و کاهش رشد اقتصادی در ایران بسیاری از کارگران به مهاجرت فکر میکنند. در ادامه این مقاله به تعدادی از کشورهایی اشاره میکنیم که مقصد جذابی برای مهاجرت کارگران ایرانی هستند.
حقوق کارگر ساده در کشور ترکیه
این روزها ترکیه یکی از مقاصد محبوب مهاجرتی برای ایرانیان است، این کشور شرایط اقتصادی مطلوبتری نسبت به ایران دارد، اشتراکات فرهنگی نیز یکی دیگر از دلایل مهم مهاجرت به ترکیه است. علاوه بر این بسیاری معتقدند که ترکیه دروازه مناسبی برای مهاجرت و ورود به قاره اروپاست.
حداقل حقوق در این کشور توسط دولت تعیین میشود و رقمی معادل 7830 لیر در ماه است که حدودا 14 میلیون تومان میشود. البته باید توجه داشت که هزینه کالاها و خدمات در این کشور بیش از ایران است و شاید مقایسه حقوق به صورت ریالی کار درستی نباشد، اما بسیاری معتقدند که کارگران در ترکیه وضعیت بهتری در ایران دارند.
بخشی از این حقوق نیز برای تامین اجتماعی و بیمه بیکاری کسر میشود. علاوه بر این کارگران سادهای که در مشاغل مرتبط با بازاریابی، فروشندگی و صادرات فعالیت میکنند، درآمدی معادل 1.5 برابر حداقل دستمزد خواهند داشت. باید توجه کنید که مسائلی مثل شرایط کلی اقتصاد، میزان مهارت و سن کارگر بر روی حقوق کارگر ساده در ترکیه اثرگذار هستند.
برای حضور در بازار کار این کشور توصیه میشود که زبان ترکی و انگلیسی را به خوبی یاد بگیرید.
حقوق کارگر ساده در آلمان
کشور آلمان یکی از مهاجرپذیرترین کشورهای اتحادیه اروپا به شمار میآید. آلمان کشوری با اقتصاد پویا و ثروتمند است به همین دلیل حقوق کارگر ساده در آن بالاست. این کشور نرخ رشد جمعیت منفی دارد و به شدت مشتاق آن است تا نیروهای کاری جوان را برای حفظ رشد اقتصادی خود جذب کند. برای همین مشوقهایی را برای ویزای کاری در نظر گرفته است. اما تسلط به زبان آلمانی برای یافتن شغل ایدهآل ضرورت دارد.
حداقل دستمزد در آلمان به ازای هر ساعت کاری معادل 12.41 یورو است و حداقل درآمد ماهانه یک نیروی تماموقت در این کشور معادل 2035 یورو خواهد بود. البته این امکان وجود دارد که درآمدی بالاتر از حداقل دستمزد نیز داشته باشید. شهر محل کار و تجربه کاری شما دو عامل تاثیرگذار در افزایش درآمدتان هستند. کشور آلمان ویزاهای متعددی برای کار در نظر گرفته است و مقصد محبوبی برای مهاجرت کاری به شمار میرود.
مشاغل متنوعی برای کارگران ساده در آلمان وجود دارد که میتوان آنها را در سه دسته کار در کارخانه، کار در بخش خدمات و کارهای عمومی طبقهبندی کرد. با وجود همه جذابیتهای کار در آلمان باید توجه داشت که نرخ مالیات در این کشور بالاست و بخش قابل توجهی از درآمد به دولت داده میشود.
حقوق کارگر ساده در امارات متحده عربی
امارات متحده عربی یکی از مقصدهای اصلی مهاجران جویای کار ایرانی در سالهای اخیر بوده است. این کشور در طول 5 دهه گذشته توانست توسعه قابل توجهی پیدا کند به همین دلیل به نیروی کار جوان احتیاج دارد. کارگران ساده در امارات، دستمزدهای متفاوتی دارند اما حداقل دستمزد ماهیانه در سال 2023، 5 هزار درهم بوده است.
برای مهاجرت به امارات توصیه میشود که زبان انگلیسی و عربی را به خوبی یاد بگیرید. درست است که حقوق پرداختی به کارگران در امارات و به طور کلی کشورهای جنوبی حوزه خلیجفارس بالاست اما خدمات اجتماعی بیمه بیکاری، بیمه سلامت و… مشابه آنچه در کشورهای اروپایی وجود دارد، در امارات ارائه نمیشود.
نتیجهگیری
در این مقاله به صورت خلاصه با قوانین و شرایط کار در ایران آشنا شدید. پس از آن توضیح داده شد که به چه دلایلی کارگران ایرانی به کشورهای مختلف مهاجرت میکنند. در پایان نیز وضعیت حقوق، درآمد و شرایط کاری کارگران در ایران با سه کشور آلمان، ترکیه و امارات متحده عربی مقایسه شد.